Vianoce zvyky či tradície.
Vianoce. Tieto najväčšie a najkrajšie kresťanské sviatky v roku sa slávia v mnohých krajinách po celom svete. Ľudové zvyky a tradície, ktoré sú s nimi spojené, sa líšia od národa k národu a sú veľmi rozmanité.
Už niekoľko týždňov pred Vianocami sú obchody, mestá a dediny vyzdobené vianočnou výzdobou, stromčekmi, rôznymi svetielkami a dekoráciami. Niekoľko dní pred Vianocami sa vo viacerých mestách konajú vianočné trhy, na ktorých sa predávajú vianočné ozdoby, občerstvenie, vianočné oblátky, medovina, rôzne drobnosti a výrobky domácich remeselníkov.
Svoje domácnosti si ľudia vyzdobujú niekoľko dní pred Vianocami, v žiadnej domácnosti nechýba počas sviatkov umelý alebo živý vianočný stromček. Ľudia si stromčeky ozdobujú sladkosťami, ozdobami a svetlami. Vianoce začínajú vždy 24.12. Tento deň sa na Slovensku nazýva Štedrý deň. Na východnom a čiastočne aj na strednom Slovensku sa tento deň nazýva aj “vilija” alebo “vigilija”, odvodený od latinského “vigília”, čo znamená predvečer sviatku. Počas dňa sa pripravuje večera, dopekajú sa vianočné koláčiky, dokončuje sa vianočná výzdoba. Večer sa rodina stretáva pri večeri, ktorá je hlavným bodom dňa. Kresťanské rodiny sa pred večerou spoločne pomodlia, pretože Vianoce sú významným kresťanským sviatkom. Najväčším sviatkom Vianoc je 1. sviatok vianočný (25. decembra) – deň Kristovho narodenia. Na Štedrý deň sa zvykne držať pôst, ktorý končí východom prvej hviezdy. Deťom sa vravelo, že ak vydržia do večere nič nejesť, uvidia zlatú hviezdu alebo zlaté prasiatko.
Na večeru sa podáva vianočná oblátka s medom, v niektorých rodinách ju jedia aj s cesnakom, aby boli celý rok zdraví. Zvykne sa podávať aj ovocie, najčastejšie jablko rozdelené pre všetkých po kúsku. Nasleduje polievka, v rôznych regiónoch sa podáva iný druh, niekde je to hrachová polievka, niekde vianočná kapustnica, niekde fazuľová či šošovicová polievka alebo ich kombinácia. Ďalší chod sviatočnej vianočnej večere tvorí ryba. Ryba sa podáva väčšinou vyprážaná alebo upečená. Veľa domácností si kupuje pred Vianocami živého kapra, ktorých predávajú v obchodoch len v predvianočnom čase. Potom sa podávajú opekance-bobaľky s makom alebo tvarohom. Po večeri si členovia rodiny rozbaľujú pod stromčekom darčeky, ktorými sa vzájomne obdarovali. Najväčšiu radosť z tejto časti Štedrého večera majú predovšetkým deti. Po večeri rodina spoločne trávi čas, jedáva sa ovocie, koláčiky a rôzne vianočné pečivo. Typický vianočný koláč sa nazýva štedrák alebo skladaník, je to koláč, ktorý sa skladá z makovej, orechovej, lekvárovej a tvarohovej vrstvy.
Kresťania začínajú oslavovať vianočné sviatky polnočnou svätou omšou alebo prichádzajú do vyzdobených kostolov na druhý deň 25.12., ktorý sa nazýva prvý sviatok vianočný. Druhý sviatok vianočný je 26.12., rodina trávi čas spolu, navštevujú sa rodiny, priatelia, veľa sa sleduje aj televízia, pretože sa vysiela bohatá ponuka vianočných filmov, najmä rozprávok. Deti majú počas vianočných sviatkov prázdniny, Vianoce sú na Slovensku štátnym sviatkom.